Rente forbrukslån

Slik fungerer rente forbrukslån

Det er mange ting man bør ta med i vurderingen når man skal søke om et forbrukslån, men den viktigste tingen av alle er renta. Denne forteller deg hvor mye du koster å låne lånet ditt, og med denne kan man vite nøyaktig hvor mye man skal betale ned hvert år.

Når man snakker om forbrukslån er det to typer renter som blir brukt, nemlig nominell rente og effektiv rente. Det er viktig å vite forskjellen på disse når man søker om forbrukslån, da det kan avgjøre hvilket lån som faktisk er billigst totalt sett. Den nominelle renta er den faktiske renta man betaler på lånet. Den effektive renta tar derimot den nominelle renta og plusser på alle faste gebyrer og avgifter. Det betyr at den blir en del høyere enn den nominelle renta, men gir også et mer riktig bilde av hva forbrukslånet faktisk kommer til å koste. Dersom et firma tilbyr lav nominell rente, men har høye etableringskostnader og faste avgifter, så kommer dette til å reflekteres i den effektive renta. Fordelen med å se på den effektive renta er at de ikke kan skjule noen avgifter, og denne gir et godt overblikk over hvilket lån som faktisk er billigst, ikke hvilket som virker billigst.

Den effektive renten på forbrukslån kan ligge på alt mellom 15 og 30 %, men visse lån kan gi både lavere og høyere rente. Spesielt smålån som er beregnet for å betales tilbake på et par måneder kan ha rente som er på flere hundre prosent, og dermed være svindyrt i forhold til vanlige rente på vanlige forbrukslån.

Slik kan du regne ut rente forbrukslån

Rente forbrukslånDe fleste skjønner jo at man skal ha en rente som er så lav som mulig, men hvordan skal man bruke denne for å finne ut hvor mye man faktisk må betale? Det er faktisk en veldig enkel sak, og vi skal vise deg hvordan.

Renta skrives alltid som per anno, eller årlig. Det betyr at dersom rente er på 15 % må du betale 15 % av det du skylder banken i renter hvert år. Det er faktisk så enkelt som at hvis man har lånt 10 000kr med 12 % rente, så skal man betale 12 % av 10 000kr fordelt på det første året. 12 % er veldig fint å regne med, for det betyr at man betaler 1 % rente hver måned, noe som tilsvarer 100 kr ved første avdrag.

Rente på forbrukslån baserer seg alltid på hvor mye penger man har igjen på lånet, og de fleste beregner ny rente hver måned. Det er fordi man alltid betaler ned på lånet, og skal jo kun betale renter på det man fortsatt skylder. Dersom du starter med et lån på 150 000kr med 15 % rente, og har betalt ned 50 000kr, så skal du altså betale rente av de 100 000 kronene som gjenstår, ikke den originale summen. Det betyr at det du må betale i renter vil være litt lavere ved hvert eneste avdrag, og når det er lite igjen av lånet er det veldig lite renter som må betales.