Mastercard rente

Slik regner du ut Mastercard rente

Mastercard er en av de mest populære kredittkortleverandørene, og kun Visa er mer brukt enn Mastercard. Det er mange aktører som tilbyr Mastercard kredittkort, og hver av disse bestemmer selv renten på kortene. For å finne ut hva slags Mastercard rente man har må man altså se på kredittkortselskapet, og hvilken avtaler man har der.

De fleste store banker tilbyr kredittkort med Mastercard, i tillegg til at det er flere aktører som kun har Mastercard på kredittkortene sine. Det er store forskjeller i hva de forskjellige aktørene tilbyr av fordeler som cashback og rabatter, og det kan virkelig lønne seg å bruke litt tid på å finne frem til det kredittkortet som passer deg best før du søker om et.

En typisk Mastercard rente kan ligge på alt mellom 15 % og 30 %, mens 19 til 23 % er mest vanlig. De fleste kredittkortene tilbyr rentefri betalingsutsettelse i alt mellom 30 og 50 dager, og i denne perioden trenger man altså ikke å betale noe som helst i renter. Først når denne betalingsfrie tiden har gått ut begynner rentene å løpe, så dersom man betaler tilbake ved forfall slipper man å betale mer enn man har brukt.

Mastercard rente kan være noe høy i forhold til forbrukslån eller andre lån, og grunnen er enkelt nok at det er meningen at man skal betale tilbake kredittkortgjelden ganske fort. Dette er ikke en type gjeld hvor man betaler ned litt hver måned i mange år, og istedenfor er det vanlig å utsette eller dele opp betalingen over et par-tre måneder, og toppen seks måneder.

Hva utgjør egentlig Mastercard rente?

Mastercard renteDet er veldig enkelt å lese om prosenten på Mastercard renten, men hvor mye koster det egentlig å utsette betalingen? Først og fremst må man lære seg forskjellen på nominell rente og effektiv rente. Den nominelle renta er den «vanlige» rente, og er hvor mye det koster deg å ha gjelden. Den effektive renta tar den nominelle renta i tillegg til alle faste avgifter og gebyrer, som årsavgifter og etableringsgebyr. Det betyr at den effektive renta gir det mye mer riktig bilde på hva det kommer til å koste å ta betalingsutsettelse på Mastercard kredittkortet, mens den nominelle renta kun forteller om renta.

I eksempelet hvor vi skal forklare Mastercard rente kan vi ta utgangspunkt i at man ønsker å ta betalingsutsettelse på 20 000kr i to måneder. Den nominelle renta ligger på 20 %, noe som er en grei rente for Mastercard kredittkort.

Ettersom renta alltid oppgis per år, kan man dele det på 12 for å finne ut hvor mye rente man må betale den første måneden. 20 % per anno blir 1,66 % rente per måned, og med en gjeld på 20 000kr tilsvarer det 332kr. Dette blir summen man betaler i renter den første måneden. Når man skal kvitte seg med gjelden på 20 000kr på to måneder betaler man jo også 10 000kr i avdrag, og selve fakturaen kommer dermed på 10 322kr til sammen. Neste måned trenger man bare å betale renter av 10 000, ikke 20 000, og trenger dermed bare å betale 166kr i renter, og 10 166kr til sammen for å kvitte seg med resten av gjelden.