Hva kan vi låne

Hva kan vi låne?

Et veldig ofte spørsmål stilt når kontoen begynner å tømmes, er hvor mye man kan søke om å låne. Uansett hva pengene skal brukes til, så er det viktig å på forhånd gjøre seg opp en skikkelig vurdering av om man faktisk trenger å låne penger, og hvor mye. Hva kan vi låne burde deretter være det siste spørsmålet som stilles, og det er relativt enkelt å finne ut av. Husk bare at selv om det er mulig å låne, så er det nødvendigvis ikke en bærekraftig løsning.

Hvordan finner man ut hva vi kan låne?

Hva kan vi låneDet er egentlig ingen sak i dag. Det enkleste man kan gjøre er å bruke en lånekalkulator, som finner ut hva vi kan låne på bare noen få sekunder. Her fyller du ut dine – eller deres – inntekter, og finner deretter ut hvor mye du maksimalt kan tåle å låne med så mye penger inn. Det vil nødvendigvis ikke være det beløpet du får låne hos banken, men det gir deg en indikator på hvor mye du burde søke om.

Hva kan vi låne vil være avhengig av flere faktorer enn inntekten deres, selv om den er avgjørende. Den maksimale lånesummen for forbrukslån i Norge, er på 400 000 kroner. Man skal ha en passe høy årsinntekt for å låne så mye. I tillegg vil banken gjøre kredittsjekker av søkerne, samtidig som man må oppfylle en viss aldersgrense. I de fleste tilfellene er denne 23 eller 25 år, men enkelte banker har lettet litt på sløret. Samtidig er det også mulig å få låne penger uten å tjene så veldig mye, men da må man regne med ganske så dårlige betingelser, som betyr høy rente og store ekstrakostnader.

Hva kan vi låne, og burde vi gjøre det?

Når du har funnet ut hvor mye dere kan låne, så må dere stille dere selv det viktigste spørsmålet – kan vi låne? Og med det mener vi om økonomien deres tåler det. Når du på forhånd har regnet ut hvor mye lånet kommer til å koste deg i utgifter hver eneste måned, burde det være en enkel sak å regne ut hvor mye dere sitter igjen med etter at regningen er betalt. Kanskje blir det i ytterstes laget, slik at dere må leve på vann og brød siste halvdel av måneden. Da er det bedre å la vær og låne, med mindre det er helt krise.

Renten på et slikt lån vil ofte være mellom 14 til 20 prosent, altså en hel del høyere enn et vanlig boliglån. På en passe stor lånesum vil det utgjøre flere tusenlapper i rente- og gebyrkostnader hvert eneste år, så det vil lønne seg å betale ned lånet så fort som mulig.